Σαν τις 4 εποχές τoυ Vivaldi ....Η διατροφή και η άσκηση εξαρτώνται απόλυτα από την εποχή που διανύουμε...!

«Όσοι γυμνάζονται πρέπει το χειμώνα να τρέχουν, να κάνουν βάρη και να παλεύουν και το καλοκαίρι να παλεύουν και να κάνουν βάρη λίγο και να μη τρέχουν καθόλου, παρά να περπατούν. Τρέξιμο, βάρη και πάλη πρέπει να γίνονται εναλλάξ…»....!

Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ιπποκρατικής Ελληνικής Ιατρικής όσον αφορά την ιδιοσυστασία σας και την ποιότητα της εποχής που διανύουμε, μπορείτε σε κάθε εποχή να παραμένετε υγιείς χωρίς τα δυσάρεστα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα προσαρμογής αλλαγής εποχών.

Στην Ιπποκρατική Ελληνική Ιατρική εκτός από την Ιδιοσυστασία και την παθολογία του ατόμου λαμβάνεται υπόψην και η εποχή που διανύουμε, συνεπώς οι Υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες και συστάσεις για την μείωση του Σακχάρου της Αρτηριακής Πίεσης του σωματικού βάρους πρέπει να προσαρμόζονται απόλυτα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα πάντα με τον Ιπποκράτη, «Το περπάτημα πρέπει να είναι γρήγορο το χειμώνα και πιο αργό το καλοκαίρι.

Οι παχύσαρκοι πρέπει να περπατούν γρηγορότερα, ενώ οι αδύνατοι με πιο αργό ρυθμό και να κάνουν διαλλείματα… Οι παχύσαρκοι άνθρωποι και όσοι θέλουν να αδυνατίσουν, να εκτελούν εργασία ή άσκηση όσο είναι νηστικοί και να αρχίζουν το γεύμα τους χωρίς να έχουν κρυώσει (ώστε οι καύσεις και ο μεταβολισμός τους να είναι ενεργά). Πρέπει επίσης να τρώνε μία ή δύο φορές τη μέρα και να περπατούν όσο το δυνατόν περισσότερο…

(Θυμηθείτε την διαλειμματική νηστεία , που σας τονίζω συνέχεια σε άρθρα μου για τις ευεργετικές της ιδιότητες).

Όσοι τώρα είναι αδύνατοι και θέλουν να παχύνουν πρέπει να κάνουν τα αντίθετα από αυτά που προείπα και κυρίως να μην εκτελούν νηστικοί καμία σωματική εργασία ή άσκηση…»

(Ιπποκράτης «Περί διαίτης υγιεινής» παρ. 3).

Αν θέλετε να έχετε την Φύση σύμμαχός σας σε κάθε προσπάθεια φροντίδας της υγείας σας, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν τις συνθήκες του περιβάλλοντος και να προσαρμόζεστε απόλυτα με αυτές.

Έτσι την Άνοιξη , όπου σιγά σιγά μειώνεται η υγρασία και το κρύο και αυξάνεται η ζέστη και η ξηρασία, η Δίαιτά σας πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Έτσι την άνοιξη για διατήρηση της ισορροπίας της υγείας του οργανισμού χρειάζεται: Να τρώτε πλήρη γεύματα και να βάλετε λίγες ακόμα ωμές τροφές με υγρασία στην καθημερινή διατροφή σας. Να μειώνετε σιγά σιγά την ποσότητα της τροφής και αντί για ψητά, να τρώτε περισσότερο βραστά. Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πρέπει να είναι στεγνές και βρασμένες (λόγω υγρασίας που υπάρχει ακόμα) μειώνοντας λίγο τα ζωικά.

Όσο προχωράει η Άνοιξη να τρώτε λαχανικά βρασμένα και λίγα ωμά, ώστε να προετοιμαστεί ο οργανισμός σας για το καλοκαίρι. Τα ποτά χρειάζεται να αυξηθούν.

Το περπάτημα είναι η ιδανική άσκηση της εποχής, το τρέξιμο και τα άλλα δυναμικά αθλήματα μειώνονται λίγο.